Een van de punten bij het starten van een bedrijf is het kiezen van een rechtsvorm. Welke rechtsvorm je kiest heeft impact op je belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Een belangrijke keuze, dus. Een kleine geruststelling, de keuze is niet definitief en je kan nog switchen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Hieronder de drie meest gekozen rechtsvormen door startende ondernemers.
Rechtsvormen zijn er in vele soorten. De meest voorkomende rechtsvormen hieronder op een rijtje.
۰Eenmanszaak
۰Vennootschap onder firma (VOF)
۰Commanditaire vennootschap (CV)
۰Maatschap
۰Besloten vennootschap (BV)
۰Naamloze vennootschap (NV)
۰Vereniging
۰Coöperatie
۰Stichting
Startende ondernemingen kiezen voornamelijk voor de eenmanszaak, Vennootschap onder firma (VOF) of de BV.
De grootste verschillen zijn dat een eenmanszaak en een VOF een natuurlijke persoon is en een BV een rechtspersoon.
Dit heeft als gevolg dat de aansprakelijkheid verschillend is. Bij zowel een eenmanszaak als bij een VOF wordt er geen onderscheid gemaakt tussen privévermogen en ondernemingsvermogen. Met andere woorden, als je de rekeningen van je bedrijf niet meer kan betalen als bedrijf moet je deze betalen uit je privé inkomen en/of vermogen.
Het andere grote verschil zit in de belasting. De eenmanszaak en de VOF betalen inkomstenbelasting en hebben recht op aftrekposten. De BV betaalt vennootschapsbelasting. Welke vorm van belasting het voordeligst is hangt samen met de hoeveelheid winst je maakt. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden.
Maak je minder dan 150.000 euro winst? Kies voor een eenmanszaak / VOF.
Maak je meer dan 150.000 euro winst? Kies voor een BV.
Naast de belasting kent elke rechtsvorm ook andere voor- en nadelen.
De eenmanszaak
Voordelen:
۰Gemakkelijk en goedkoop (50 euro) om te starten en je inschrijving bij de KvK te regelen
۰Aftrekposten zoals de startersaftrek leveren een eenmanszaak belastingvoordelen op.
Nadelen:
۰Je bent hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat privé inkomen en vermogen kan worden aangesproken om eventuele schulden af te lossen.
Wist je dat?
۰Je niet in je eentje hoeft te zijn voor een eenmanszaak? Er kunnen meerdere mensen werkzaam zijn, zolang er maar sprake blijft van één eigenaar. Wel komen er extra verplichtingen, zoals loonheffing, om de hoek kijken als je personeel in dienst neemt.
Vennootschap onder Firma (VOF)
Voordelen:
۰Ideaal voor als je samen met anderen een onderneming wil oprichten.
۰Er is geen minimumkapitaal vereist.
Nadelen:
۰Alle vennoten zijn privé voor 100% aansprakelijk als de V.O.F de verplichtingen niet nakomt. Het zelfde als bij een eenmanszaak – alleen dan met z’n tweetjes.
Wist je dat?
۰Niet verplicht, wel aan te raden: een vennootschapscontract. Het is zeker aan te raden om een vennootschapscontract op te stellen over de inbreng van het vermogen, de verdeling van de winst en de bevoegdheden.
Besloten Vennootschap (BV)
Voordelen:
۰Je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Hier zitten overigens wel uitzonderingen op.
۰Het oogt professioneler
۰Je kunt nieuwe investeerders aantrekken via aandelen
۰Aan te raden als je verwacht snel personeel aan te gaan nemen
۰Fiscaal aantrekkelijk bij veel winst. Je betaalt namelijk belasting over de winst (19% tot en met 200.000 euro en 25% boven de 200.000 euro)
Nadelen:
۰Oprichting is ingewikkelder. Het oprichten van een BV moet met een notariële akte via de notaris. Met de notariële akte op zak schrijf je je in bij de KvK. De kosten hiervoor bij de notaris zijn ongeveer 750 euro.
۰Geen recht op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
Wist je dat?
۰Je hebt tegenwoordig geen minimaal startkapitaal meer nodig voor het oprichten. Je kunt tegenwoordig al voor één euro een BV oprichten.